Napój B-TRIM

Nowe rozpuszczalne włókno, nazwane pieszczotliwie b-trim, będzie być może dodawane do napojów, by zwiększyć przyjmowanie przez nasz organizm betaglukanu, składnika niektórych zbóż. Może się on przyczynić do obniżenia cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko choroby serca.

Włókno odkrył i wytworzył w Peorii, Illinois, George E.lnglett, chemik amerykańskiego Ministerstwa Rolnictwa. Źródłem włókna jest jęczmień bądź owies. Tenże chemik wytworzył poprzednio preparat o nazwie oatrim – substytut tłuszczu.

Inglett przewiduje pojawienie się specjalnych napojów dla sportowców oraz napojów zdrowotnych zawierających b-trim. Sądzi, że z punktu widzenia zdrowej żywności najbardziej korzystne będą napoje oparte na ziarnie soi, a także napoje warzywne robione z marchewki, brokuł i pomidorów, z dodatkiem b-trimu. Mmmmm!

Dodaj komentarz