w walce z ołowiem – witamina c

Naturalne sposoby obniżania poziomu ołowiu we krwi

 
Zatrucie ołowiem stanowi jeden z podstawowych problemów zdrowotnych związanych z zatruciem środowiska naturalnego. Na ołowicę cierpi kilka milionów dzieci w Ameryce, co rzutuje na ich inteligencję, zachowanie i rozwój. Pomimo podejmowanych wysiłków w kierunku zmniejszenia ryzyka narażania dzieci na zatrucie ołowiem, takich jak wyelimi­nowanie ołowiu z puszek stosowanych do konserw i napojów, a także używania benzyny bezołowiowej, nie da się uniknąć zagrożenia, jakie niosą ze sobą pyły lub farby i lakiery produkowane na bazie ołowiu.
 

Czy zatem można coś zrobić, z punktu widzenia dietetyki? Wydaje się, że można, tak przynajmniej twierdzą ostatnie badania, które dowiodły, że witamina C zmniejsza ilość ołowiu we krwi. Jedno z doświadczeń wykazało, że u osób przyjmujących dziennie 1000 mg witaminy C poziom ołowiu we krwi zmniejsza się o 80%, natomiast u tych, którym podawano tylko 2(X) mg lub środki placebo poziom ołowiu się nie zmienia. Doświadczenia na szczurach potwierdziły też zależność odwrotną pomiędzy poziomem witaminy C i ołowiu: im wyższy poziom witaminy C w orga­nizmie, tym niższy poziom ołowiu. Choć wyjaśnienie tego zjawiska wymaga dalszych badań, to przeprowadzone do tej pory doświadczenia naukowe dowiodły, że witamina C może w znacznym stopniu ograniczyć toksyczność ołowiu.

Dodaj komentarz