Witamina C

Czy rzeczywiście witamina C ma pozytywny wpływ na długowieczność, funkcje immunologiczne organizmu, dolegliwości mięśnia sercowego, AIDS i raka? Niedawno wydany The American Journal of Chemical Nutrition poświęcony był wyłącznie najnowszym badaniom nad działaniem witaminy C. Wyniki były obiecujące.Witamina C jest przeciwutleniaczem i dzięki temu chroni ściany komórkowe przed utlenieniem. Co to oznacza?

Przy dolegliwościach związanych z pracą serca witamina C powstrzymuje utlenianie się cholesterolu w lipoproteinach. Zapobiega to odkładaniu się cholesterolu w układzie krwionośnym. Witamina C powstrzymuje wzrost limfocytów-T (komórki odporne na zarażenie wirusem HIV). Oddziałując na nowotwory, powstrzymuje zaś wzrost niektórych guzów, przedłuża życie zwierząt chorych na raka i zmniejsza skutki napromieniowania stosowanego podczas terapii.

Najlepszym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, jagodowe, melony, czerwona i zielona papryka, surowe kabaczki oraz zielone liściaste warzywa. Pożywienie zawierające witaminę C powinno być w miarę możliwości spożywane na surowo. Witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, zwłaszcza w obecności miedzi. Spożywanie witaminy, nawet w bardzo dużych dawkach jest powszechne i rzadko spotyka się jakieś efekty uboczne. Poniżej przedstawiamy dietę, która dostarcza do organizmu 18 razy więcej witaminy C, niż przewiduje to U.S. RDA. Proponujemy też spory wybór różnych rodzajów pożywienia.

ŚNIADANIE
6 roztrzepanych białek 1 świeża papryka
1 filiżanka odtłuszczonego mleka
2 pomarańcze 1 banan
1 filiżanka kantalupaII ŚNIADANIE
1 filiżanka jednoprocentowego odtłuszczonego wiejskiego sera
3 ciasteczka ryżowe 1 marchewka
1 filiżanka lemoniady
2 owoce passiflory
1 owoc kiwi

LUNCH    
2 kromki pełnoziarnistego chleba 10 dag indyczej piersi
1 pokrojony pomidor
1 łyżka stołowa musztardy
2 filiżanki sałatki
1 łyżka stołowa niskokalorycznego sosu do sałatek
1/2 filiżanki beztłuszczowego mleka
2 filiżanki świeżych truskawek

PODWIECZOREK
1 filiżanka koktajlu z owoców
1/2 filiżanki soku pomarańczowego
2 filiżanki truskawek
1 filiżanka beztłuszczowego jogurtu

OBIAD    
50 dag chudego mielonego mięsa w paszteciku
1 hamburger w pełnoziarnistym pieczywie
1 pokrojony pomidor
4 dag sałaty masłowej
1 łyżka bezkalorycznego masła do chleba
1 filiżanka odtłuszczonego mleka
1 filiżanka wzbogaconego w proteiny makaronu
10 dag sałatki z trzech rodzajów fasoli
2 filiżanki łuskanego zielonego groszku

KOLACJA
4 gotowane na twardo białka 4 plasterki tostów melba 1/2 filiżanki soku owocowego
1/2 filiżanki sproszkowanych brzoskwiń

ANALIZA SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH

WITAMINY

ILOŚĆ

%RDA

A

6,949IU

695

C

1,125 mg

1875

D

5.3IU

53

E

7,7mg

77

B

14,6mg

306

B

27,8mg

460

B

356mg

296

B

65,7mg

284

Kwas foliowy

1,265mcg

633

B

1214,2mcg

713

Kwas pantotenowy 11 mg

201

Biotyna

76mcg

117

K

943mcg

bez RDA

SKŁADNIKI MINERALNE

Sód

5,136mg

bez RDA

Potas

10,218mg

bez RDA

Magnez

688mg

197

Żelazo

46mg

463

Cynk

15,8mg

107

Wapń

2,434mg

203

Miedź

2,7mg

120

Mangan

5,5mg

bez RDA

Selen

201 mcg

bez RDA

POLECANE GRUPY PRODUKTÓW

ZBOŻOWE
Wszystkie Stuprocentowe otręby
Wszystkie płatki kukurydziane
Kiełki otrąb
Wszystkie kiełki
Otręby

PRODUKTY MLECZNE
Mleko pełne w proszku
Mleko w proszku odtłuszczone
Chude mleko w proszku
Beztłuszczowe mleko wzbogacane proteinami
Mleko słodowe

OWOCE
Acerola i sok
Pomarańcze i sok
Grapefruity i sok
Czarne porzeczki
Owoce guava
Kantalup
Cytryny i sok
Truskawki
Papaja i sok
Kiwi
Arbuz

WARZYWA
Papryka

 

Dodaj komentarz